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STATE OF MINNESOTA
OFFICE OF ADMINISTRATIVE HEARINGS

FOR THE MINNESOTA DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES

In the Matter of the
Expedited Rate Appeal of DECISION
Redeemer Residence, Inc.,
Provider No. 002 16OX.

The above-entitled matter came on before Administrative Law Judge
George
A. Beck without a hearing pursuant to the expedited rate appeal process set
out in Minn. Stat. 256B.50, subd. Id. (1988).

Written argument was filed on behalf of Redeemer Residence, Inc. ("the
Provider") by Michael D. McConnell, CPA, of the firm of Larson, Allen,
Weishair and Co., 1800 Interchange Tower, 600 South County Road 18,
Minneapolis, Minnesota 55426. Written argument was filed on behalf of the
Department of Human Services by Melane A. Milbert, Staff Attorney, Provider
Appeal Division, Department of Human Services, 444 Lafayette Road, Fifth
Floor, St. Paul, Minnesota 55155-3841. The final written submission by the
Provider was received on January 19, 1989 on which date the record closed.

Pursuant to Minn. Stat. 256B.50, subd. Id.(d), this decision is the
final administrative decision and is not appealable.

STATEMENT OF ISSUE

The issue in this case is whether the sum of $6,350 spent by the Provider
for repair of a grand piano should be classified an expense or whether it
should be capitalized for the purposes of the Provider's rate
determination.

DISCUSSION

In July of 1987 the Provider paid a piano tuning and restoration
company
the sum of $6,350 to rebuild and refinish a Baldwin grand piano located at
the
facility. The rebuilding of the piano accounted for $3,960 of the bill while
$2,200 of the bill was for refinishing the case and bench of the piano.
The
Provider reported this cost as a repair to be allowed as an expense for
rate
determination purposes. The Department disallowed this item as an expense
and
proposed instead that it be capitalized. The Provider then properly
perfected
an appeal under Minn. Stat. 256B.50, subd. Id. (1988).

The Provider argued that this piano repair cost should be classified as
an

http://www.pdfpdf.com


equipment repair since the costs were incurred to restore an existing capital
asset to sound condition after damage and malfunction or to maintain an
existing capital asset in a usable condition. It stated that the piano is
used by and for the residents and is therefore related to resident care.
In
its submission the Department argued that the piano renovation should be
treated as the cost of acquiring equipment since it was a renovation so
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extensive as to be the same as the acquiring of new equipment. The
Department
suggests that a piano and even a new grand piano can be purchased for less
than $6,000. It asserts that Rule 50 requires that allowable costs
must be
for necessary goods acquired in a cost-conscious fashion. The
Department also
argued however, that if this renovation is characterized as equipment
repair,
capitalization is still required if the repairs were over $500 and
extend the
original useful life of the piano by at least two years.

In its reply the Provider argued that the repair costs were
incurred to
restore a workable piano to sound condition after years of use and that they
therefore were ordinary repairs that were simply accumulated and
performed at
one time. It suggested that capitalization under the $500/two years
useful
life rule was inappropriate since the repairs were necessary due to ordinary
use.

A repair is defined as the "cost of labor and materials needed to
restore
an existing capital asset to sound condition after damage or
malfunction or to
Maintain an existing capital asset in a usable condition." Minn. Rule
9549.0020, subp. 39. Minn. Rule 9549.0060, subp. 12 provides that
the cost of
purchasing pr_repairinq capital assets must be capitalized in accord
with the
following:

B. The nursing home may consider as an expense a repair that
costs $500 or less. Repairs that are considered as an
expense must be classified in the plant operation and
maintenance cost category. If the cost of a repair to a
capital asset is $500 or more, and the estimated useful
life of the capital asset is extended beyond its original
estimated useful life by at least two years, or if the
productivity of the capital asset is increased
significantly over its original productivity, then the cost
of the repair must be capitalized.

In its fina I submissi on the Provider argues that if the repairs are f
or
ordinary use, capitalization under Rule 9549.0060, subp. 12B. does
not apply.
However, a repair is defined as the cost of maintaining an existing
capital
asset in a usable condition. 9549.0060, subp. 12 provides that
repairs under
$500 may be expensed. If the repair is over $500 it must be
capitalized if
the useful life is extended by at least two years. Contrary to the
Provider's
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arguments, repairs for maintaining an asset clearly are capitalized
in certain
instances. The Rule does not specifically address repairs over $500
which do
not extend the useful life. The intent of the Rule appears to be to require
capitalization of a repair cost when the repair is extensive and
amounts to a
reconstruction so as to extend the life of the capital asset beyond
what it
normally would be. The Provider, which has the burden of proof, did not
address the Department's argument that the useful life was extended by at
least two years in this case.

In reviewing the filings it appears that the repairs in this case
were not
minor. The statement from the piano tuning and restoration firm describes
$3,960 of the repairs as a rebuilding. Although the written estimate
provided
to the Facility is difficult to read it includes eight lines of
repairs to the
sound board, the bridges, installing new parts, restringing and replacing
hammers. The refinishing of the case and bench which was listed as an
optional on the estimate amounted to a cost of $2,200. The Department
points
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out in its written submission that this repair cost is quite high given the
fact that a replacement piano could be purchased for that price. They
contend
that when repairs exceed the cost of acquiring a new asset they should be
capitalized. Although there is nothing in the record to indicate the age of
this piano, it must be concluded that this extensive reconstruction and
refinishing will extend the useful life by at least two years. The size of
the repair bill, the characterization of the repair as a rebuilding as well
as
the extensive listing of individual repairs or replacement of items compels
the conclusion that this cost is properly capitalized under Minn. Rule part
9549.0060, subd. 12A.

DECISION

The appeal of the Provider is DENIED and the Department of Human Services
is ordered to capitalize the $6,350 spent by the Provider for the repair of a
grand piano.

Dated: January 1989.

GEORGE A. BECK
Administrative Law Judge
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