
MILITARY EXEMPTION FROM LICENSE RENEWAL 
 
 
WHAT: Exemption from annual renewal of MN physical therapist or physical therapist 
assistant license 
 
WHO: Active duty military personnel; and persons employed by US government 
agencies, contractors, or subcontractors in employment essential to prosecution of any 
war or to the national defense while they are working outside the territorial limits of the 
US. 
 
WHEN: While the licensee is on active duty or employed (including as a contractor or 
subcontractor of the US government relating to war or national defense) outside of the 
territorial limits of the US.  The exemption ends 6 months after discharge from the 
military or after return to the US territorial limits.  
 
HOW: If you believe you qualify for this exemption, notify the Board and provide 
evidence of active duty (such as a copy of your duty orders).   

• You will not need to complete any annual renewal forms while the exemption is 
valid, however you may be asked to reconfirm your exempt status. 

• If you wish to renew your license within 6 months of discharge or return to the 
US (while the exemption is still valid) you will need to submit the renewal 
application and meet the practice hours and CE requirements, however you will 
not need to submit a renewal fee. 

• If you renew your license after the exemption has expired then you will need to 
complete the renewal application and submit the required fees (including late fees 
if exempt status expired prior to December 31 and renewal application is 
submitted on or after January 1). 

 
WHY: MN Statutes, section 326.56 
 
QUESTIONS: Contact the Board of Physical Therapy at 612-627-5406 or 
physical.therapy@state.mn.us 


