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MINNESOTA STATUTES § 151.461 – GIFTS TO PRACTITIONERS PROHIBITED 
Frequently Asked Questions 

 
Q.  Does the Minnesota Statute governing gifts apply to pharmacists? 
A.  No. The law applies only to practitioners - pharmacists are not included in the definition of 

"practitioners" that is given in statutes. Essentially, a practitioner is anyone who can prescribe 
a prescription drug. 

 
Q. What is a "gift" for purposes of the Minnesota statute? 
A.  It is reasonable to use the definition of “gift" as found in Minnesota Statutes 10A.071, subd. 

1(b) and the Board has chosen to use that definition. Therefore, a gift would include any 
money, real or personal property, a service, a loan, a forbearance or forgiveness of 
indebtedness, or a promise of future employment, that is given and received without the giver 
receiving consideration of equal or greater value in return. 

 
Q.  Can any gifts be given to practitioners? 
A.  Yes, M.S. § 151.461 allows practitioners to receive gifts from wholesalers and manufacturers 

up to a combined annual limit of $50 in retail value. That is, the total retail value of gifts 
given to a practitioner must not exceed $50 per year. 

 
Q.  Are modest meals considered gifts under Minnesota law and under what circumstances 

may a practitioner accept a modest meal? 
A.  Yes, modest meals are "gifts" under the definition mentioned above. However, there are 

situations provided for in statute where the provision of a meal by a manufacturer to a 
practitioner would be allowed. A meal is not considered a gift if the practitioner is serving on 
the faculty at a professional or educational conference or meeting or if the practitioner is 
providing to the manufacturer "substantial professional and consulting services" as part of a 
genuine research project. Also, the law does allow a manufacturer to provide a meal to a 
practitioner as a "gift" - as long as the total value of all gifts provided to the practitioner does 
not exceed the $50 per year limit. 

 
Q.  Under Minnesota law, is it appropriate to make cash payments to practitioners for 

participation in so-called “surveys” that are intended by pharmaceutical manufacturers 
to promote, market or sell a drug directly to those practitioners? 

A.  No.  Such practices would be considered commercial marketing activities, rather than bona 
fide market research (i.e. a “genuine research project”) conducted by independent survey 
research organizations.  Participation in marketing activities is not a “substantial service,” nor 
does it involve a “genuine research project” as intended by the legislature.  Therefore, cash 
payments to practitioners who participate in marketing activities are prohibited under the no 
gifts to practitioners statute. 

 
Q.  Are cash payments to practitioners that attend educational conferences and programs 

appropriate under Minnesota law? 
A.  No. While a practitioner who is on the faculty of an educational conference or program may 

be paid a reasonable amount for their services, practitioners who are merely attendees at the 
conference should not be given a cash payment. 
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Q.  What sort of payments made by a manufacturer or wholesaler to a practitioner are not 

considered gifts? 
A.  M.S. § 151.461 states that the following items and types of payments are not gifts. A 

manufacturer or wholesaler may legally make these payments, but must file an annual report 
with the Board of pharmacy concerning the payments it makes for items (4) and (5): 

 
(1)  professional samples of a drug provided to a prescriber for free distribution to 

patients; 
(2)  items with a total combined retail value, in any calendar year, of not more than $50; 
(3)  a payment to the sponsor of a medical conference, professional meeting, or other 

educational program, provided the payment is not made directly to a practitioner and 
is used solely for bona fide educational purposes; 

(4)  reasonable honoraria and payment of the reasonable expenses of a practitioner who 
serves on the faculty at a professional or educational conference or meeting; 

(5) compensation for the substantial professional or consulting services of a practitioner 
in connection with a genuine research project; 

(6)  publications and educational materials; or 
(7)  salaries or other benefits paid to employees. 

 
Q.  Do wholesalers and manufacturers have to report gifts to the Minnesota Board of 

Pharmacy? 
A.  No. However, they do have to report any payments that they make to practitioners under 

items (3), (4) and (5) that are listed in the preceding answer – if such payments exceed $100 
annually. The Board sends out a notice to wholesalers and manufacturers late each year and 
directs them to download a spreadsheet template from the Board’s Web site. The template 
must be completed and returned, in an electronic format, May 1st. 

 
Q.  Are textbooks considered gifts under Minnesota law? 
A.  Yes. Textbooks likely do not fall under the “publications and educational materials” 

exception as intended by the Legislature. “Publications and educational materials” refers to 
materials used by a manufacturer or wholesaler to market a specific product. (e.g. - reprints 
of journal articles, marketing brochures and related materials, and instructional materials 
intended for use in educating patients about a specific drug that a manufacturer sells). 
Textbooks, subscriptions to online services that provide general medical and drug 
information and other general references are considered “gifts” that are subject to the $50 
aggregate annual limit.  


