
 

 

 
 
March 21, 2006 
 
 
 
 
This letter is in response to your March 10, 2006, letter to Mediator Lori Morrell 
inquiring about the Bureau’s policy with regard to processing a notice of intent to strike.  
Your letter succinctly states the Bureau’s policy, namely, that no intent to strike notice 
will be processed until after there has been at least one mediation meeting held.  The 
afore-mentioned policy is based on our interpretation of Minn. Stat. § 179A.18, subd. 1, 
which states in pertinent part:   
 
 179A.18.  Strikes authorized 
 
 Subdivision. 1.  When authorized.  …Except as otherwise provided by 

subdivision 2 and section 179A.17, subdivision 2, other public employees 
may strike only under the following circumstances: 

 
 (1)(a)  the collective bargaining agreement between their exclusive 

representative and their employer has expired, or, if there is no agreement, 
impasse under section 179A.17, subdivision 2, has occurred:  and 

 
(b)  the exclusive representative and the employer have participated in 
mediation over a period of at least 45 days…. 

 
Our interpretation of the above statute is that a strike cannot be authorized without the 
exclusive representative and the employer having “participated in mediation” under the 
statute.  During my tenure as Commissioner and for a number of years prior, the Bureau 
has interpreted this section to require at least one mediation session prior to authorizing a 
strike.   
 
James A. Cunningham, Jr. 
Commissioner 


