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BEFORE THE MINNESOTA PUBLIC UTILITIES COMMISSION

Don Storm                                  Chair
Tom Burton                          Commissioner
Cynthia A. Kitlinski                Commissioner
Dee Knaak                           Commissioner
Norma McKanna                       Commissioner

In the Matter of a Commission
Initiated Investigation into the
Provision of Fax Services to the
Public for Hire

ISSUE DATE:  April 7, 1993

DOCKET NO. P-999/CI-92-523

ORDER DETERMINING STATUS OF FAX
SERVICES

PROCEDURAL HISTORY

On February 11, 1992, Man-U-Fax-Sure filed an application for
Commission authority to provide both traditional pay telephone
service and pay fax services over self-service machines designed
to perform both functions.  Man-U-Fax-Sure's request presented
for the first time the question of Commission jurisdiction over
pay fax services.  

On June 26, 1992, the Commission issued an Order granting Man-U-
Fax-Sure interim authority to provide pay fax and pay telephone
services, and an ORDER INITIATING GENERIC INVESTIGATION INTO FAX
FOR HIRE, opening the current investigatory docket.  In the
latter Order, the Commission directed the investigation to the
scope of its jurisdiction over fax services, and the extent of
any necessary regulation of such services.  The Commission
ordered the Department of Public Service (the Department) to
submit a report and recommendation within 60 days of the Order
date.

On September 14, 1992, the Commission issued its ORDER GRANTING
TIME EXTENSION, allowing the Department an additional 30 days in
which to submit its report.

On October 14, 1992, the Department filed its report and
recommendation.

On December 4, 1992, the Commission issued a notice soliciting
comments on the Department's report.  The following parties filed
responsive comments: US WEST Communications, Inc. (US WEST); the
Minnesota Independent Payphone Association (MIPA); Alexander
Telecommunications Companies, Inc. (Alexander); TeleTICKET
Airport Business Center (TeleTICKET); and AT&T.

The matter came before the Commission on March 9, 1993, and 
March 30, 1993.  
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FINDINGS AND CONCLUSIONS

I. Factual Background

Pay fax services are currently provided under two different
methods.  The more common system is the provision of fax services
to the public on an over-the-counter basis.  Under this method,
the fax customer pays the operator/owner of the fax machine, who
faxes the document on the customer's behalf.  This method of fax
service is currently readily available in printing and
photocopying shops, hotels, motels, and business and secretarial
outlets.

The second method of pay fax service is an automated stand-alone
fax machine or system.  Under this method, the fax customer
prepays for the fax service by means of a credit card or a
telephone calling card.  Some stand-alone fax machines offer
nothing but fax transmission; other fax machines combine fax
service with pay telephone service.  Pay telephone equipment used
with pay fax service is of two types.  Some pay telephone
equipment is independent of the use of the fax equipment, can be
used to complete standard, non fax-related local and long
distance calls, and generates a charge which is separate from the
fax component.  The other type of pay telephone equipment can be
used only in conjunction with the fax machine and does not
generate a separate charge.

II. Comments of the Parties

The Department

In its report, the Department stated that fax services do not
constitute telephone services under Minn. Stat. § 237.01, subd. 2
(1992).  For this reason, the Department stated that the
Commission should not assert jurisdiction over the services.  The
Department supported this position by citing Minnesota Microwave,
Inc. v. Public Service Commission, 190 N.W.2d 661 (Minn. 1971). 
In that case the Minnesota Supreme Court defined telephone
service as "the supplying of facilities for two-way
communication."  If this definition is applied to pay fax
services, which involve one-way communication, fax services fall
outside the scope of telephone service.

The Department also said that a high level of competition already
exists among fax service providers.  In this type of competitive
environment, it does not seem imperative to place the service
under Commission regulation.

The Department stated further that the Commission should continue
to apply all existing rules and precedent developed for pay
telephones to the pay telephone component of fax services.  The
Department cited Commission pay telephone requirements created in
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Docket No. P-421/C-82-4645 (Order of June 29, 1984); Docket No.
P-999/C-87-145 (Order of August 6, 1988); and Docket No. 
P-999/CI-88-917 (Orders of November 19, 1991 and March 25, 1992).

Finally, the Department stated that if the Commission asserts
jurisdiction over pay fax services, the Commission should apply
the existing pay telephone service requirements to those
services.

The Other Parties

US WEST, AT&T, MIPA, Alexander and TeleTICKET supported the
Department's position that fax services are not telephone
services and are therefore not under Commission jurisdiction. 
AT&T also requested certain clarifications of the points raised
by the Department.  AT&T requested clarification that the
telephone component of a stand-alone fax machine is not
automatically subject to Commission jurisdiction, and that the
fax component of a fax machine which includes a pay telephone is
not under Commission jurisdiction.

At the March 9, 1993 meeting, a representative of US WEST stated
for the first time that US WEST is unsure of the tariff to apply
to public fax service providers.  This issue will be dealt with
later in this Order.

III. Commission Analysis

The Commission agrees with the Department and the other
commenting parties that pay fax transmission services are not
telephone services and are thus not subject to Commission
jurisdiction.  In Minnesota Microwave, the Minnesota Supreme
Court examined federal opinions and decisions from other states
and decided that telephone service is limited to "two-way
communication."  This limitation is necessary in order to avoid
an overbroad interpretation of telephone service which would, for
example, include the use of transmission wires for commercial
broadcasting of radio and television.  Confining telephone
service to the provision of "two-way communication" is a
distinction which goes to the heart of telephone service.  It is
an appropriate and useful definition which has been consistently
employed by the Commission in its deliberations.

The Commission therefore finds that fax transmissions are not 
telephone services and are thus not subject to Commission
jurisdiction.

Having found that fax transmissions are not telephone services,
the Commission must next examine the pay telephone component of
some pay fax services.  Here, the essential determination is if
the pay telephone element is used to provide two-way telephone
service, for which a separate charge is applied.  If the pay
telephone component can be used in this manner, independently of



     1 In some pay fax systems, a pay telephone component is used
solely to complete the fax transmission.
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the fax component, it is within the meaning of telephone service
as defined in Minnesota Microwave.  If, on the other hand, the
pay telephone element attached to the pay fax system can be used
only in conjunction with the fax machine1, and no separate charge
is exacted for it, the pay telephone component is not telephone
service.  No two-way communication is accomplished or assisted by
means of this type of pay telephone service; the pay telephone
element is not telephone service subject to Commission
regulation.

The Commission thus finds that use of pay telephone equipment
which is attached to a stand-alone fax machine and which can be
substantially and independently used to complete two-way
telephone communication, for which a separate charge is levied,
is telephone service subject to Commission jurisdiction.  Such
service is subject to all the rules, regulations and Commission
precedent which pertain to pay telephone service.  Use of pay
telephone equipment which is attached to a stand-alone fax
machine and which can only be used in conjunction with it, for
which no separate charge is applied, is not telephone service.

IV. The Applicable US WEST Tariff 

At the March 9, 1993 meeting, the representative of US WEST
stated for the first time that US WEST is unsure of the tariff to
apply to public fax service providers.  US WEST asked for
Commission direction.

The Commission finds that the issue of the proper tariff to apply
to pay fax providers is outside the scope of this proceeding. 
This investigation was conducted in order to explore two issues:
the scope of Commission jurisdiction over pay fax services; and
the extent of any necessary regulation of such services.  The
proper tariff to apply is beyond the scope of these issues.

If US WEST or any other LEC wishes to determine the proper tariff
to apply to fax providers, the company should file for
clarification or submit a new tariff proposal to the Commission
in a separate proceeding.

ORDER

1. Fax transmissions are not telephone services and are thus
not subject to Commission jurisdiction.
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2. Use of pay telephone equipment which is attached to a stand-
alone fax machine and which can be substantially and
independently used to complete two-way telephone
communication, for which a separate charge is applied, is
telephone service subject to Commission jurisdiction.  Such
service is subject to all the rules, regulations and
Commission precedent which pertain to pay telephone service.

3. Use of pay telephone equipment which is attached to a stand-
alone fax machine and which can only be used in conjunction
with it, for which no separate charge is applied, is not
telephone service.

4. This Order shall become effective immediately.

BY ORDER OF THE COMMISSION

Richard R. Lancaster
Executive Secretary
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