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Law Enforcement Labor Services, 
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The City of Roseville 
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On behalf of LELS 
Tiffany Schmidt, Esq. 
Staff Attorney 
St. Paul, Minnesota 
 
On behalf of The City of Roseville 
Michael J. Waldspurger, Esq. 
Ratwik, Roszak & Maloney, P.A. 
Minneapolis, Minnesota 
 
JURISDICTION 
 
 In accordance with the Agreement between LELS and The City of Roseville; and, under the 

jurisdiction of the State of Minnesota, Bureau of Mediation Services, the above Grievance Arbitration 

was submitted to Joseph L. Daly, Arbitrator, on January 25, 2007.  Post-Hearing Briefs were received by 

the arbitrator on March 5, 2007.  The decision was rendered by the Arbitrator on April 11, 2007. 

ISSUE AT IMPASSE 
 
 LELS defines the issue as: 

 Did the Employer violate the Labor Agreement each time it filled an available overtime 

opportunity with a sergeant/supervisor instead of an available police officer, therefore taking away this 

local’s bargaining unit work.  If so, what is the appropriate remedy?  [Union’s Post-Hearing Brief at 1]. 

 The City of Roseville defines the issue as: 



 

 2

 Did the City violate the Collective Bargaining Agreement by following its long-standing practice 

of distributing overtime as equally as practicable to both officers and sergeants?  [Employer’s Post-

Hearing Brief at 1]. 

 The potentially relevant contract provisions are: 

Article II—2.1 

 The employer recognizes the Union as the exclusive representative under Minnesota Statutes, 
Section 179.03, subd. 8 for all police personnel in the following job classification:  Police Officer.  
[Joint Exhibit No. 1] 
 

Article III 
 The Union member is “a member of Local 112, Law Enforcement Labor Services, Inc.”   

Article V 

 The City retains the “full and unrestricted right” to select personnel, to establish work schedules, 
and to perform any inherent managerial functions not specifically limited by the Collective Bargaining 
Agreement.  “Any term and condition of employment not specifically established or modified by this 
Agreement shall remain solely within the discretion of the City to modify, establish or eliminate”. 
 

Article XIV-14.2 
 

 Overtime will be distributed as equally as practicable.  [Joint Exhibit No. 1] 

FINDINGS OF FACT 
 
 1. Law Enforcement Labor Services, Inc. has filed a series of grievances alleging that the 

City of Roseville has violated Article II and Article XIV of the Collective Bargaining Agreement 

between the parties by continuing to follow its practice of distributing overtime to both police officers 

[members of LELS] and sergeants [members of Teamsters, Local 320] when the need for overtime 

results from an officer or sergeant being absent.  These are multiple grievances over the same issue.  As 

such, the Union and the City of Roseville agreed to combine the grievances for purposes of this 

arbitration hearing.  One of the grievances [BMS No. 06-PA-1260] was dropped by the LELS on the 

date of the arbitration.  The other grievances went forward. 
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 2. Prior to 2002, the Roseville Police Department had no set policy or procedure for the 

distribution of overtime work.  The police department administration tended to contact certain police 

officers and sergeants to fill overtime shifts. 

 Chief Carrol Sletner and Captain Rick Mathwig both testified that since the early 1990’s, the 

City has openly assigned overtime to both sergeants and officers when the need for overtime has 

resulted from an officer’s absence. 

 In April 2002, a Memorandum was drafted by Sergeant Eric Christensen dated April 11, 2002.  

[Joint Exhibit No. 9]  The document stated in its entirety: 

MEMORANDUM 

DATE:  April 11, 2002 
TO:  Sworn Personnel 
CC:  Acting Chief Sletner, Lt. Mathwig, Officer Holtmeier 
FROM: Sgt. Eric Christensen 
SUBJECT: Procedures For Filling Minimum Staffing Needs With Overtime 
 
We have slightly revised the procedures for covering overtime when staffing levels fall below 
department requirements.  The change will affect the short notice filling by deleting the 4 hours prior to 
the shortage language and adding language when an officer/sergeant calls in sick for their assigned shift.  
Overtime will still be given out as fair as practical in the following manner: 
 
Sick-Call-In Minimum Staffing Needs:  (RED FILE BOX) 
Sgts/Acting Sgts will fill overtime for minimum levels by holding over the on-duty Officer/Sgt next up 
in the overtime file system.  The second half of the short shift will be filled by an Officer/Sgt. Coming in 
early from the next shift.  These slots should be filled by Officers/Sgts already scheduled to work and 
who participate in the minimum staffing program.  If the Sgt/Acting Sgt is unable to fill the OT by way 
of the filing system, they can cover the OT as needed. 
 
Only document and move an Officer/Sgt to the back of the file when they 

• Accept 
• Refuse or 
• (NR) No Response 

Do not move or document an Officer/Sgt that isn’t contacted.  When calling the two given contact 
numbers allow a 10-minute response.  Do not call officers who are on approved time off. 
 
Advance Notice Minimum Staffing Needs:  (BLUE FILE BOX) 
When minimum staffing needs occurs with advanced notice, ie: Training, IOD, Extended Sick or other 
reasons, the Sgt/Acting Sgt will use the blue card file system until the OT is filled.  Sgts/Acting Sgts 
should allow a reasonable amount of time for officers to respond when filling the OT, especially if they 
have more than a week of notice.  Sgt/Acting Sgt will call both numbers listed on the call-out card. 
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The Sgt/Acting Sgts will document the date and time the call was made and the date and time the hours 
were 

• Accept 
• Refuse or 
• (NR) No Response 

and move the card to the rear of the file. 
 
DO NOT move an Officer/Sgt if they are Working, Training, on Vacation, Comp, Personal Holiday or 
Sick time during the hours that are being offered.  Leave them in their current spot and go to the next 
card. 
 
[Joint Exhibit No. 9] 

 Testimony from various police officers acknowledged that they received a copy of the April 11, 

2002 Memorandum describing the procedures for distributing overtime among sergeants and officers. 

 3.   “Initially, the members of Law Enforcement Labor Services, Inc. . . . Local No. 112 

accepted this system”.  [Union’s Post-Hearing Brief at 3].  “The reasons the LELS members did not 

grieve this system sooner was (1) any system for the fair distribution of overtime was better than none; 

(2) the sergeants really weren’t interested in working the overtime shifts and didn’t accept very many; 

and (3) the membership was not aware that there was an inherent conflict with the sergeants, who are 

represented by Teamsters 320, working LELS patrol shifts”.  [Id.] 

 4. The City contends “without protest from the Union, the City openly and consistently 

adhered to the practice of assigning overtime to both sergeants and officers for a period of at least 15 

years.  If the Union believed that such a practice violated the language of CBA, it would have filed a 

grievance challenging the practice.  The Union did not do so until April 2006.”  [Employer’s Post-

Hearing Brief at 4] 

 5.  The parties have not negotiated any change to the provisions of the Collective 

Bargaining Act related to Article II (The Recognition Clause) and Article XIV (The Overtime Clause).  

The specific language of the recognition clause and the overtime clause has been in the past previous 

contracts. 

 6. The basic contentions of the Union are: 
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  a. The Employer violated the clear language of the Labor Agreement when it had 

sergeants work overtime patrol shifts; 

  b. There is no present past practice of allowing sergeants to fill police officer 

overtime shifts; 

  c. Past practice isn’t applicable because LELS appropriately placed the City on 

Notice it would grieve any continuing actions by the City to use sergeants to fill police officer overtime 

slots.  Business Agent for LELS, Jack Chambers, testified he had no knowledge of the City’s practice 

until the members brought it to his attention in conjunction with recent contract negotiations for the 

present contract.  When the City refused to change the contract language to allow police officer 

members of LELS first opportunity to work overtime, Mr. Chambers notified the City at the third 

negotiation session on March 1, 2006 that the Union “would grieve and proceed to grievance arbitration 

over the sergeants doing patrol officer work and taking patrol officer overtime”.  [Union Post-Hearing 

Brief at 9] 

  d. Past practice isn’t applicable due to Article XXVI—Waiver.  Article XXVI in the 

Labor Agreement reads:  “36.1 any and all prior agreements, resolutions, practices, policies, rules and 

regulations regarding terms and conditions of employment, to the extent inconsistent with the provisions 

of this agreement are hereby superseded”. 

 Essentially the Union contends that:  “the City repeatedly violated the LELS Labor Agreement 

when it used sergeants to fill police officer overtime shifts, resulting in overtime compensation being 

paid to the sergeants.  The sergeants did and continue to do LELS Bargaining Unit work every time they 

fill a police officer shift.  The Union does not have any issue with the process the City uses to fill 

overtime, only that sergeants are filling patrol officer slots.  Police officers should cover police officer 

overtime and sergeants should cover sergeant overtime.  This would honor the intent of both the LELS 

Labor Agreement and the Teamsters Labor Agreement which states, “overtime will be distributed as 

equally as practicable”.  [Id. at 12] 
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 7. The basic contentions of the City are: 

  a. The City’s practice of distributing overtime as equally as 

practical to both officers and sergeants does not violate the Collective Bargaining 

Act.  The Union’s argument confuses the concepts of unit description and unit 

jurisdiction.  In the instant case, all agree that the sergeants are outside the LELS 

Bargaining Unit.  The present issue, then, is not one of unit description.  Rather, the 

issue in this case is one of unit jurisdiction.  Specifically, the issue is whether any 

overtime work that results from an officer’s absence must be performed by a 

member of the LELS Bargaining Unit.  The recognition clause in the CBA merely 

identifies the exclusive representative and describes who is included in the 

Bargaining Unit.  Thus the recognition clause addresses the issue of unit 

description.  Contrary to the Union’s argument, the recognition clause does not 

address the issue of unit jurisdiction.  The CBA does not limit the distribution of 

overtime to officers.  Article XIV of the CBA simply states “overtime will be 

distributed as equally as practicable”.  This language is consistent with the City’s 

longstanding practice of assigning overtime to both sergeants and officers. 

 b. The City has a managerial right to assign overtime outside the LELS 

Bargaining Unit. 

 c. Sergeants are qualified to work overtime resulting from an officer’s 

absence. 

 d. The City’s longstanding practice of distributing overtime to officers 

and sergeants is controlling.  A binding past practice exists.  “Since the early 

1990’s, the City has openly adhered to a practice of distributing overtime as equally 

as practicable to both sergeants and officers whenever the need for overtime has 

resulted from a sergeant or officer being absent”.  [City Post-Hearing Brief at 8].  
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Most recently, on April 11, 2002, the City issued a memorandum to all sworn 

personnel refining that practice. 

 e. The Union cannot unilaterally eliminate a binding practice that is 

based on a management right. 

 f. The Union cannot unilaterally eliminate a binding past practice that 

is and has been used to interpret an ambiguous contract provision.  The CBA does 

not define the phrase “as equally as practicable”.  The City’s past practice of 

assigning overtime to sergeants and officers gives meaning to this ambiguous 

phrase “as equally as practicable”.  There has been a longstanding tenure of that 

practice without any protest from the Union, until recently.   

 g. Past practice is controlling on issues of unit jurisdiction. 

 Essentially the City contends “in the case at hand, the City’s past practice of 

assigning overtime to both sergeants and officers is controlling.  Three years of 

silence, the Union has tacitly agreed to that practice.  The Union cannot now be 

heard to claim that the overtime work belongs exclusively to the unit it represents”.  

[City Post-Hearing Brief at 17]. 

DECISION AND RATIONALE  

 The Union contends that the plain meaning of the Collective Bargaining Agreement is clear 

“patrol officer overtime should only be distributed to police officers and not sergeants”.  [Union Post-

Hearing Brief at 5-6].  The Union further contends “there is no present past practice of allowing 

sergeants to fill police officer overtime shifts”.  [Id. at 6].  The Union bolsters this argument by saying 

that Business Representative Jack Chambers notified the City during the third negotiation session of 

March 1, 2006 that it “would file grievances over the issues of sergeants working patrol overtime shifts”.  

This resulted after the City refused to change the language in the contract to clarify the meaning of “as 

equally as practical” to include that only police officers could work police officer overtime.   
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 The City counters the Union’s argument by saying the Collective Bargaining Agreement does 

not and has not limited the distribution of overtime to only police officers.  The language “overtime” 

will be distributed as equally as practicable [Article XIV] “is consistent with the City’s longstanding 

practice of assigning overtime to both sergeants and officers”.  [City Post-Hearing Brief at 3].  The City 

further contends “the Union cannot assert on the one hand that the CBA clearly prohibits the practice, 

while asserting on the other hand that for 15 years it did not realize the CBA prohibited the practice”.  

[Id. at 4] 

 Where a Collective Bargaining Agreement does not contain any language requiring that overtime 

be assigned exclusively to the specific bargaining unit which is a party to the agreement, typically the 

employer has a managerial right to assign overtime to qualified individuals outside that unit.  On this 

issue, Minnesota’s arbitration decisions evidence an overwhelming unanimity of opinion.  See, e.g., 

Midwest Coca-Cola Bottling Co. v. Teamsters, FMCS Case No. 981002-10043-7 (1999) (Reynolds, 

Arb.) (denying grievance and holding that contract did not require employer to assign OT to forklift 

driver when OT was created by absence of another forklift driver); Independent Sch. Dist. 191 and 

SEIU, Local 284, BMS Case No. 02-PA-214 (Jacobs, Arb.) (denying grievance and holding that 

employer could assign OT outside of custodial unit because no contract language or practice required 

OT to be assigned only within the unit); Bay State Milling Co. and BCTGM, Local 133G, FMCS Case 

No. 02-05785-7 (2002) (Arb. Bard) (denying grievance and holding that contract did not prohibit 

employer from assigning OT outside of classification in which the vacancy occurred); Metropolitan 

Transit Comm’n v. Amalgamated Transit Union, Local 1005, BMS Case No. 94-PA-688 (1994) 

(Koehler, Arb.) (denying grievance and holding that employer did not have a practice limiting 

management right to assign OT to different unit); Kahler Corp. v. Hotel Employees and Restaurant 

Employees Int’l Union, Local 21, BMS Case No. 92-RA-114 (1991) (Prior, Arb.) (holding that because 

the contract did not contain jurisdictional limitation employer had management right to assign OT 

between jobs or units); Watonwan and LELS, Local 117, PERB Case No. 89-PP-1153 (1989) (Lindquist, 
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Arb.) (denying grievance and holding that county did not bargain away management right to assign OT 

to non-unit members); St. Paul Library Board and IUOE, Local 70, PERB Case No. 89-PP-141-B 

(1989) (Bognanno, Arb.) (denying grievance and holding that employer had management right to assign 

OT work to more than one unit where CBA did not contain limiting language and no past practice 

existed); City of Duluth and AFSCME, Counsel 96, Local 66, PERB Case No. 89-PP-47-B (1989) 

(Bergquist, Arb.) (denying grievance and holding that OT work was within the jurisdiction of more than 

one unit and which unit would perform the work was a managerial decision). 

 In the instant case, the CBA does not contain any language requiring that overtime be assigned 

exclusively to LELS unit members.  Instead, the CBA expressly reserves the City’s managerial rights.  

For example, Article V of the CBA states the City retains “the full and unrestricted right” to select 

personnel, to establish work schedules, and to perform any inherent managerial functions not 

specifically limited by the CBA.  Article V further states:  “Any term and condition of employment not 

specifically established or modified by this Agreement shall remain solely within the discretion of the 

City to modify, establish, or eliminate.”  In accordance with this reservation of rights and the long line 

of cases cited above, the City has the managerial right to assign overtime to qualified individuals outside 

the LELS unit. 

 Further, the City has had a longstanding practice of distributing overtime to officers and 

sergeants.  This past practice has existed since the mid-1990’s.  Most recently, on April 11, 2002, the 

City issued a Memorandum to all sworn personnel refining that practice.  The practice of distributing 

overtime put into effect on April 11, 2002 is the same practice that remains in effect today. 

 The past practice becomes binding on both parties when it is (1) an unequivocal, (2) clearly 

enunciated and acted upon, and (3) readily ascertainable over a reasonable period of time as a fixed and 

established practice accepted by both parties.  See Elkouri and Elkouri, How Arbitration Works, 608 (6th 

Ed. 2003).  The City has a documented past practice of assigning overtime to sergeants and officers.  It 

meets each of the criteria of a binding past practice as described by Elkouri and Elkouri.  The City has 
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uniformly, consistently and conspicuously followed the current practice in response to a recurring 

situation—the need to assign overtime to meet minimum staffing levels when an officer or sergeant is 

absent. 

 Based on the above rationale, all the above grievances filed by the respective LELS members on 

this issue are denied. 

 Dated:  April 11, 2007.     ______________________________ 
       Joseph L. Daly 

      Arbitrator 
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